مدیرعامل ایران خودرو اعلام کرد که قیمت این ماشین یازده میلیون و پانصد هزار تومان خواهد بود. در حالی که در تیرماه یکی از معاونان ایران خودرو اعلام کرده بود این رانا از شهریور ماه به طور انبوه تولید خواهد شد، مدیرعامل ایران خودرو تاریخ دقیقی برای آغاز تولید این ماشین اعلام نکرده و تنها گفته که تا پایان سال پانزده هزار دستگاه رانا در ایران خودرو تولید میشود.
رانا نتیجه یک پروژه طولانی در بزرگترین خودروساز ایران است که از اوایل دهه هشتاد آغاز شد و در فروردین ماه سال ۱۳۸۸ به عنوان دومین خودروی ملی ساخت این شرکت به طور رسمی رونمایی شد.
ایران خودرو پروژه تولید این مدل را با هدف جایگزینی مدلی ارزان قیمت به جای پیکان آغاز کرد. همزمان با رونمایی ماشین روزنامه اعتماد ملی در گزارشی نوشت که در دوران مدیریت منوچهر منطقی بر ایران خودرو او به جای پیگیری این پروژه، ترجیح داد تا ساخت پژو ۲۰۶ صندوق دار را به نتیجه برساند و تنها بعد از عرضه این محصول به بازار بود که پروژه با نام تازه X12 دوباره پیگیری شد.
رانا در زمستان ۱۳۸۷ آماده رونمایی بود و قرار بود در دهه فجر از این خودرو پرده برداری شود اما رونمایی از این خودرو تا بهار سال بعد به تعویق افتاد و رونمایی از این ماشین با رفتن منطقی از ایران خودرو همراه شد.
هنگام رونمایی از این خودرو اعلام شد که سالانه صد و پنجاه هزار دستگاه از این ماشین تولید خواهد شد که بیست و پنج درصد آن به بازارهای جهانی صادر میشود. اگر چه قیمت این ماشین به طور رسمی اعلام نشد اما گفته شد که قیمت آن حدود ده میلیون و پانصد هزار تومان خواهد بود.
در طول ماههای بعد، درباره ساخت و عرضه این مدل شک و تردیدهای زیادی به وجود آمد. علیرضا محمدی، مدیر پروژه رانا در مصاحبهای که با روزنامه دنیای اقتصاد در مرداد ماه سال ۱۳۸۸ انجام داد گفت رکوداقتصاد جهان باعث شده که در اجرای این پروژه شک و تردید به وجود آید. او هنگام صحبت از قیمت گفت که حدود قیمتی که برای رانا پیشبینی شده بین ده میلیون پانصد تا سیزده میلیون تومان است.
آقای محمدی در همان مصاحبه گفت که بخش سخت افزاری از جمله ساخت قالبها تا بررسی مجدد پروژه متوقف شده و مهمترین مشکل رانا قیمتی است که برای آن تعیین شده است و ممکن است نتوان ماشین را با این قیمت به بازار عرضه کرد.
صحبتهای امروز جواد نجمالدین درباره قیمت ماشین نشان میدهد که با وجود افزایش قیمت خودرو در دوسال گذشته، ایران خودرو توانسته راهی برای عرضه ماشین در حدودی که از ابتدا اعلام کرده بود پیدا کند.
پژو ۲۰۶ SD
قیمت پژو ۲۰۶ صندوق دار که ماشینی با ابعاد مشابه و ظاهری مشابه با رانا است در حال حاضر بین چهارده تا نوزده میلیون تومان است. مشخص نیست عرضه رانا با قیمتی پایینتر تا چه حد بر فروش ۲۰۶ صندوق دار تأثیر داشته باشد.
در اسفند ماه گذشته ایران خودرو اعلام کرد که سی دستگاه رانا برای انجام آزمایشهای جاده ساخته شده است و در تیر ماه امسال علی شیخ زاده معاون خودرو ایران خودرو اعلام کرد که رانا از شهریور به تولید انبوه میرسد. اگر چه در صحبتهای اخیر مدیر عامل ایران خودرو صحبتی از شروع تولید انبوه به میان نیامد و او تنها اعلام کرد که تا پایان امسال پانزده هزار دستگاه رانا تولید خواهد شد.
پلت فرم رانا با پژو ۲۰۶ صندوق دار مشترک است. این خودرو با موتور ۱۶۰۰ سی سی به بازار عرضه میشود و قرار است در آینده مدلی با موتور ملی ۱۷۰۰ سی سی با نام EF7 و یک موتور دیزل هم ساخته شود. گیربکس این ماشین پنج دنده دستی است و با کمک مشاوران آلمانی در شرکت نیرو محرکه ساخته شده است. قدرت موتور ماشین ۱۰۵ اسب بخار است و حداکثر سرعت آن ۱۹۳ کیلومتر در ساعت. شتاب صفر تا صد کیلومتر ماشین هم ۱۱ ثانیه اعلام شده است.
این خودرو به گفته ایران خودرو مجوز ایمنی یورو ۴ را کسب کرده و به ترمز ABS و دو کیسه هوا مجهز است.
گفته شده که مشاوران ایتالیایی در طراحی این ماشین نقش داشته اند. با نگاهی به ظاهر ماشین رد پای پژو ۲۰۶ به راحتی قابل تشخیص است. خط سقف و در عقب رانا درست مانند ۲۰۶ است اما ایران خودرو میگوید علاوه بر چراغهای جلو و عقب ماشین، طراحی داخل ماشین از جمله صندلیها کاملاً متفاوت است.
ایران خودرو اکنون با رانا در نمایشگاه خودرو روسیه شرکت کرده است و همچنان بر علاقه خود به صادر کردن این ماشین تاکید میکند.